OVER DRANG

Theatergroep Drang is eind 1995 opgericht met het doel professionele reguliere en educatieve producties uit te brengen in de Haagse regio. In de loop der jaren heeft zij op de vreemdste, boeiendste, onherbergzaamste plekken van Den Haag voor publiek gespeeld. Op zoek naar uitdaging en het ongewone, verkoos Drang karakteristieke panden uit de regio boven de reguliere theaters. Bekijk hier een overzicht van onze voorstellingen op de Theaterencyclopedie.

Vanaf 2012 is Drang zich volledig gaan richten op educatieve voorstellingen voor het mbo-onderwijs door heel het land. De voormalig artistiek leider van Drang, Lucienne van Amelsfort, wist door haar pedagogische achtergrond jongeren op de juiste toon aan te spreken en daadwerkelijk te raken. Inmiddels is de functie als artistiek leider overgenomen door Monique Keijers die sinds 2016 als choreograaf verbonden is aan het gezelschap. De voorstellingen van Theatergroep DRANG stellen actuele onderwerpen en dilemma’s uit de jongerencultuur aan de kaak.

Allemaal hebben ze als doel herkenning op te roepen, te confronteren, provoceren en ontroeren. Pas wanneer de rauwe werkelijkheid zichtbaar wordt, worden jongeren aangemoedigd bij zichzélf te onderzoeken wat bepaalde thema’s met ze doen. Met de voorstellingen houden wij een onverbloemde spiegel voor die een emotionele reactie uitlokt. Dit is voor jongeren de sleutel tot het kritisch bij zichzelf naar binnen kijken en het vinden van begrip en inleving voor ‘die ander’.

Prikkelen en uitdagen

Wij geloven sterk in de kracht van het ongewone, het uitdagende en het prikkelende en zoeken daarom steeds opnieuw naar manieren om te raken. Soms zijn we spraakmakend, andere keren poëtisch. Maar onze kern blijft: verbinding maken. Met maatschappelijke thema’s, met partners, met ons publiek. Daarom spelen wij graag in op de behoefte die bij jóu ligt. Naast voorstellingen voor het mbo, verzorgt Drang bijvoorbeeld gastlessen en interactieve workshops gericht op zang, dans en theater in het primair, voortgezet en hoger onderwijs. Wij zijn steeds op zoek naar manieren om méér jongeren door middel van theater in beweging te brengen.

‘Drang dringt door. Drang is altijd een belevenis. Drang durft, doet en deelt als geen ander. Drang komt overal en bij iedereen binnen.’
Laudie Vrancken – Artistiek directeur Theater De Regentes

Theatergroep Drang levert met grote regelmaat voorstellingen af van hoog niveau, waarin deze jonge en talentvolle acteurs met grote betrokkenheid spelen en -na de voorstelling- ook doceren.
Jaap Postma – Artistiek leider, Stichting Blauwe Vogel