Over Drang

Theatergroep Drang

Theatergroep Drang is eind 1995 opgericht met het doel professionele reguliere en educatieve producties uit te brengen in de Haagse regio. In de loop der jaren heeft zij op de vreemdste, boeiendste, onherbergzaamste plekken van Den Haag voor publiek gespeeld. Op zoek naar uitdaging en het ongewone, verkoos Drang karakteristieke panden uit de regio boven de reguliere theaters.

Theater voor onderwijs

Vanaf 2012 is Drang zich volledig gaan richten op educatieve voorstellingen voor het mbo-onderwijs door heel het land. Onder artistieke leiding van Lucienne van Amelsfort (tot 2023) werden jongeren op de juiste toon aangesproken en geraakt; voorstellingen met actuele onderwerpen en dilemma’s uit de jongerencultuur. De artistieke leiding van Drang werd op 1 juli 2023 overgenomen door Serge Bosman, maar het doel – dat blijft hetzelfde: Herkenning oproepen, confronteren, provoceren en ontroeren. Pas wanneer de rauwe werkelijkheid zichtbaar wordt, worden jongeren aangemoedigd bij zichzélf te onderzoeken wat bepaalde thema’s met ze doen. Met de voorstellingen houden wij een onverbloemde spiegel voor die een emotionele reactie uitlokt. Dit is voor jongeren de sleutel tot het kritisch bij zichzelf naar binnen kijken en het vinden van begrip en inleving voor ‘die ander’.

Prikkelen en uitdagen

Wij geloven sterk in de kracht van het ongewone, het uitdagende en het prikkelende en zoeken daarom steeds opnieuw naar manieren om te raken. Soms zijn we spraakmakend, andere keren poëtisch. Maar onze kern blijft: verbinding maken. Met maatschappelijke thema’s, met partners, met ons publiek. Daarom spelen wij graag in op de behoefte die bij jóu ligt. Naast voorstellingen voor het mbo, verzorgt Drang bijvoorbeeld gastlessen en interactieve workshops gericht op zang, dans en theater in het primair, voortgezet en hoger onderwijs. Wij zijn steeds op zoek naar manieren om méér jongeren door middel van theater in beweging te brengen.